Kako prebroditi strah od stomatologa

2 ožu

Nekoliko savjeta kako prebroditi strah od stomatologa

Ovaj strah se manifestira na različitim razinama za različite ljude - od jednostavne nervoze do teške fobije.
Stomatolog bi trebao biti vaš najbolji partner u borbi protiv tjeskobe, tako da uz njegovu pomoć možete proći kroz sam pregled i eventualan popravak zuba bez problema.

Kako prebroditi strah od stomatologa

Jedna od najboljih strategija u borbi protiv dentalne anksioznosti je upravo razgovor o tome sa stomatologom. Većina stomatologa će se postaviti prijateljski prema nekome tko je anksiozan, i samim time ublažiti strah i paniku. Uz to naravno raspolažu svom potrebnom opremom i znanjem koji će uvelike pridonijeti otklanjanju straha. Ako stomatolog razumije da se bojite određenog tretmana odnosno zahvata, on svakako može predložiti neke druge tretmane koji prethode glavnom tretmanu a dovode do ublažavanja istog, ili prolaženje kroz posebnu terapiju prije glavnih stomatoloških zahvata.

Pokušajte se kontrolirati u zubarskom stolcu

Nemojte dopustiti da vas preplave strah i tjeskoba. Anksioznost se može prevladati i na način ako zamolite stomatologa da vam dopusti samo sjediti u stolcu nekoliko minuta prije nego što započne stomatološki tretman. Tijekom tih nekoliko minuta kontrolirajte svoje disanje, upoznajte se s okruženjem, ćaskajte sa svojim stomatologom neobavezno i uskoro ćete osjetiti kako vaši otkucaji srca postaju sve sporiji i sporiji. Unapred se dogovorite sa stomatologom ako želite koristiti neki signal kada želite da napravi pauzu (primjerice, podizanje ruke). Pojedini pacijenti odlaze na tretmane kognitivno bihevioralne terapije koja im izuzetno pomaže u otklanjanju dentalnih fobija.

Opcija svjesne sedacije

Razgovarajte sa svojim stomatologom o opciji svjesne sedacije, naročito ako je vaša fobija izrazito jaka, ili ukoliko morate proći kroz složene zahvate kao što su ugradnja dentalnih implantata, terapija korijenskog kanala, itd.Pod sedacijom ćete biti budni, ali nećete se sjećati baš svih detalja iz postupka terapije. Sedacija je naprosto kontrolirano stanje svjesne smirenosti. Pacijent ne gubi osjet dodira ni mogućnost samostalnog disanja, te također može normalno komunicirati sa stomatologom za vrijeme terapije. Samom postupku sedacije prethodi popunjavanje upitnika o općem zdravstvenom stanju, provjera tlaka, pulsa, zasićenosti kisikom i po potrebi nekih drugih pokazatelja koji su važni zbog nadzora pacijenta. Bitna stvar kod primjene svjesne sedacije je da pacijent dođe na zahvat u pratnji nekoga zato jer sama sedacija utječe na koordinaciju pokreta. To znači da otprilike 24 sata nakon tretmana izvedenog pod svjesnom sedacijom ne smijete voziti ili obavljati bilo kakve radnje u kojima je potpuna svjesnost od ključne važnosti.

Članak preuzet sa stranice https://www.stomatolog.in/

Share:

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]