Krunice za zube

3 kol

Krunica je fiksni protetski rad koji se izrađuje na zubu koji treba rekonstrukciju zbog nastalog oštećenja (lomovi, trošenje, liječeni zubi i promjena boje zuba) i zaštitu od daljnjeg propadanja.

Vrste zubnih krunica:

  1. Akrilatna (kompozitna) – koriste se samo kao privremeno rješenje dok se čeka izrada konačne krunice
  2. Metal keramička – krunice od metalne osnove presvučene keramikom
  3. Bezmetalna - čisto keramička zubna krunica
  4. Cirkon keramičke krunice – vrsta potpuno keramičkih krunica od cirkonske osnove presvučene keramikom ili iz jednog bloka najnovijom CAD/CAM tehnologijom

Metal-keramičke predstavljaju standard u stomatologiji duži niz godina, vrlo su otporne i traju dugo. Kod njih metal predstavlja središnji dio između zuba i keramike. Neki od nedostataka:

  • prilikom brušenja zuba mora se ukloniti veća količina, jer su ove krunice deblje
  • postoji estetski problem sa metal-keramičkim krunicama. Ono što se obično događa je da se metalna baza počne pojavljivati oko linije desni ili potamnjuje krunu

Bezmetalne krunice predstavljaju vrhunac estetske stomatologije. Njihova osnova se izrađuje od cirkona, materijala izuzetno visoke tvrdoće i otpornosti, mliječno bijele boje, koji idealno imitira boju zuba.

Zahtijevaju manje brušenja. Što je najvažnije, biokompatibilne su, što znači da ne izazivaju nikakve reakcije okolnog tkiva što omogućava da se gingiva formira oko njih kao da su prirodni zubi.

Share:

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]