Botoks vs. dermalni fileri: Koja je razlika?

3 lis

Botoks vs. dermalni fileri: Koja je razlika?

U današnjem svijetu estetske medicine, popularni su postupci koji omogućuju osvježenje i podmlađivanje izgleda bez kirurškog zahvata. Najčešće korištene metode su botoks i dermalni fileri. Iako se često koriste kao sinonimi, njihovi mehanizmi djelovanja i ciljevi se značajno razlikuju. Ovaj članak će detaljno objasniti razliku između botoksa i dermalnih filera, kako bi svi zainteresirani mogli donijeti informiranu odluku o najboljem tretmanu za njihovo lice.

Što je botoks?

Botoks, skraćeno od botulinum toksina, medicinski je tretman koji se koristi već nekoliko desetljeća za smanjenje bora i linija na licu. Botoks djeluje tako što privremeno paralizira mišiće lica, što smanjuje pojavu dinamike bora na koži. Ovaj postupak je osobito učinkovit u terapiji bora na čelu, oko očiju i između obrva.

S godinama koža počinje gubiti svoju elastičnost, a mišići lica stvaraju bore prilikom kretanja. Primjena tretmana botoksa može pomoći opuštanju tih mišića, čineći izgled lica glatkijim. Dakle, botoks se prvenstveno koristi za ‘modifikaciju’ linija izraza lica koje se javljaju zbog aktivnosti mišića.

Kako funkcioniraju dermalni fileri?

Za razliku od botoksa koji opušta mišiće, dermalni fileri djeluju drugačijom metodom pomlađivanja. Fileri su materijali koji se ubrizgavaju ispod kože kako bi popunili praznine uzrokovane starenjem ili kako bi dodali volumen određenim dijelovima lica poput obraza ili usana. Dermalni fileri sastoji se od različitih materijala, no najčešće se upotrebljava hijaluronska kiselina, prirodni sastojak kože.

S godinama koža gubi volumen i elastičnost zbog smanjenja prirodne produkcije kolagena i elastina, što stvara duboke bore i gubitak punoće u obrazima i drugim dijelovima lica. Dermalni fileri učinkovito vraćaju izgubljeni volumen i zaglađuju bore.

Zašto je važno poznavati razliku između botoksa i dermalnih filera?

Razumijevanje razlika između botoksa i dermalnih filera ključno je za postizanje željenog estetskog rezultata. Dok botoks pruža idealno rješenje za bore nastale kretanjem mišića kao na čelu ili oko očiju, dermalni fileri nude optimalna rješenja za statične bore te dodavanje volumena.

Odabir između ova dva popularna tretmana ovisi o specifičnim potrebama kože i individualnim ciljevima izgleda. Botox neće popuniti područja koja nedostaju volumen jer ne rješava problem strukturalnog gubitka. Suprotno tome, dermalni fileri neće imati utjecaja na bore uzrokovane dinamičkim pokretima mišića.

Ukupno gledajući, oboje mogu biti korišteni sinergijski za pomlađivanje lica dajući cjelokupno svježiji izgled kada se primjenjuju na ispravan način. Preporučuje se konzultacija s kvalificiranim medicinskim stručnjakom kako bi se odredilo koji tretman ili kombinacija tretmana će najbolje odgovoriti na jedinstvene potrebe svakog pojedinca.

Kroz ovaj članak nadamo se da smo pojasnili razliku između botoksa i dermalnih filera, te pružili uvid u mogućnosti koje nudi moderna estetska medicina u postizanju mladolikog izgleda uz očuvanje prirodne ljepote kože.

Share:

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]