Kako pravilno održavati i čuvati zubne proteze

23 tra

Kako pravilno održavati i čuvati zubne proteze

Održavanje oralne higijene i pravilna briga o zubnim protezama su ključni za očuvanje vašeg oralnog zdravlja i osiguranje dugotrajnosti samih proteza. U ovom vodiču, proći ćemo kroz najvažnije korake i savjete za pravilnu njegu zubnih proteza.

Redovito čišćenje proteza

Čišćenje nakon jela

Važno je temeljito isprati proteze nakon svakog obroka. To pomaže uklanjanju ostataka hrane koji mogu uzrokovati neugodne mirise ili čak dovesti do razvoja bakterija u ustima. Jednostavno ih isperite pod tekućom vodom kako biste uklonili većinu ostataka.

Dnevno dubinsko čišćenje

Za detaljno čišćenje zubnih proteza potrebno je koristiti specijalizirane proizvode ili blage sapune koji nisu abrazivni. Koristite meku četkicu za zube ili posebnu četkicu dizajniranu za čišćenje proteza. Nježnim pokretima, bez pretjeranog pritiska, očistite sve površine proteze kako biste izbjegli ogrebotine.

Pohrana proteza

Kada ne nosite svoje proteze, važno je pohraniti ih na ispravan način kako bi se spriječilo deformiranje materijala. Proteze bi trebale biti uronjene u vodu ili u specijaliziranu otopinu namijenjenu za njihovo čuvanje. To će spriječiti isušivanje i pucanje proteznog materijala.

Zaštita desni i ostatka prirodnih zuba

Masaža desni

Masažom desnih potičete cirkulaciju u tkivima te smanjujete rizik od atrofije zubnih mesa. Mekom četkicom lagano masirajte desni kružnim pokretima, promovirajući tako zdravlje vaših desnih i potporne strukture za preostale prirodne zube.

Pravilna prehrana

Izbor hrane ima velik utjecaj na stanje vaših desni, preostalih prirodnih zuba, kao i na samu izdržljivost i funkcionalnost proteza. Preporučuje se unos nutritivno bogate hrane koja potiče oralno zdravlje. Izbjegavanjem tvrde ili ljepljive hrane moguće je smanjiti rizik od oštećenja protetskih aparata.

Posjet stomatologu

Redoviti pregledi kod stomatologa su ključni kako bi se osiguralo da su vaše proteze pravilno podešene te da ne uzrokuju iritaciju ili štetu na preostalom dijelu oralnog tkiva, uključujući desni i prirodne zube. Stomatolog može također provjeriti postoji li potreba za profesionalnim čišćenjem proteza koje može pomoći u uklanjanju tvrdokornog plaka ili kamenca.

Održavanjem dobrih navika, redovitim čišćenjem i pohranom te posjetima stomatologu možete osigurati da vaše zubne proteze traju dulje i da ostaju funkcionalne cijelo to vrijeme dok istovremeno štitite svoje oralno zdravlje.

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]