Kako prepoznati i tretirati oralnu leukoplakiju

1 ožu

Kako prepoznati i tretirati oralnu leukoplakiju

Oralna leukoplakija, jedan je od problema s oralnim zdravljem koji je u većini slučajeva lako prepoznati, no vrlo često o njemu ne znamo dovoljno. U ovom ćemo članku istražiti kako prepoznati ovu bolest, zašto se pojavljuje i koje postupke liječenja treba provesti.

Što je oralna leukoplakija?

Oralna leukoplakija označava pojavu bijelih ili sivih mrlja unutar usne šupljine, što je rezultat hiperkeratoze (prekomjernog stvaranja keratina). Ova se bolest tipično javlja na sluznici obraza, ali može se pojaviti i na jeziku, nepcu i desnima.

Kako uspostaviti vezu između oralne higijene i oralne leukoplakije?

Važan aspekt oralnog zdravlja je pravilna i redovita oralna higijena. Nije uvijek moguće povezati pojavu oralne leukoplakije direktno sa stanjem oralne higijene jer ova bolest može nastupiti bez vidljivog razloga. No neki čimbenici rizika uključuju pušenje, konzumaciju alkohola, lošu oralnu higijenu ili nepravilno postavljene proteze koje mogu iritirati osjetljive dijelove usne šupljine. Stoga, održavanje dobre oralne higijene treba biti prioritet svake osobe koja želi smanjiti rizik od nastanka te bolesti.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi oralne leukoplakije mogu varirati od osobe do osobe, ali uključuju:

  • Bijele ili sive mrlje na unutrašnjosti obraza, na jeziku, desni ili usnama. Ove mrlje su obično tvrdokorne kada se pokušaju skinuti.
  • Iritacija ili nelagoda u ustima.
  • Poteškoće pri gutanju.

Ako primjetite bilo koji od ovih simptoma, preporučuje se što skoriji pregled kod stomatologa.

Utjecaj pranja zubi i čišćenja na sprječavanje bolesti

Pranje zubi minimalno dva puta dnevno temelji je održavanja zdravlja naših zubi. Kao što je karijes uzrokovana neadekvatnim održavanjem oralne higijene, tako i oralna leukoplakija može imati veću učestalost kod ljudi koji zanemaruju svoju oralnu higijenu.

Isto tako, redovito čišćenje između zubi koncem ili interdentalnim četkicama smanjuje nakupljanje plaka te time i moguće iritacije koje bi mogle dovesti do pojavljivanja leukoplakije.

Mogući tretmani i prevencija

Najvažniji korak u tretmanu oralne leukoplakije jest prepoznavanje problematike i obavljanje pregleda kod stomatologa. Ukoliko se radi o ranoj fazi leukoplakije, stomatolog će najčešće preporučiti promjene u životnom stilu, poput prestanka pušenja ili izbjegavanja hrane koja može iritirati usnu šupljinu.

U slučaju težih oblika leukoplakije, moguće su različite vrste terapije. No, bez obzira na metodu liječenja, ključno je održavati kvalitetnu oralnu higijenu kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje bolesti.

Redoviti stomatološki pregledi su neophodni za rano otkrivanje i liječenje oralne leukoplakije, kao i ostalih problema povezanih sa zdravljem naših zubi. Stoga ne propustite svoj sljedeći pregled!

Share:

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]