Razvoj i njega dječjih zubića

19 velj

Razvoj i njega dječjih zubića: Savjeti za roditelje dvogodišnjaka

Razvijanje zdravih navika oralne higijene od vitalne je važnosti za cjelokupno stanje zdravlja djeteta. Kao roditelj dvogodišnjaka, možda se pitate kakav je tipičan raspored nicanja mliječnih zubi, kako održavati čistoću novih zubića vašeg djeteta te kako ih pripremiti za trajne zube. Ovaj vodič pomoći će vam da bolje shvatite sve aspekte razvoja i njege dječjih zubi.

Nicanje mliječnih zuba

Nicanje prvih mliječnih zubi dogoditi se otprilike između šestog i desetog mjeseca djetetove starosti. Mliječni zubi, poznati i kao privremeni zubi, izuzetno su važni za dijete. Oni ne samo da omogućuju djetetu da temeljito sažvaće hranu, već pomažu pravilnom govoru i rezerviraju prostor za trajne zube.

Zubići obično nicaju u parovima i to prvo donji srednji sjekutići, potom gornji srednji. Do dvanaestog mjeseca života većina djece ima sva četiri sjekutiće. Potpuni set od 20 mliječnih zuba trebao bi biti na mjestu do treće godine.

Vrijedno je napomenuti da raspored nicanja varira od djeteta do djeteta. Dok kod nekih može započeti već u trećem mjesecu, kod drugih se to može odgoditi puno kasnije.

Briga o mliječnim zubima

Zdravi mliječni zubi ključ su za dobro oralno stanje trajnih zubi što je imperativna uloga koju mogu igrati, stvaranjem “staze” kojom trajni zub može slijediti prilikom svojeg izbijanja.

Čim dijete dobije svoj prvi zubić, obratite pažnju na njegovo čišćenje. Koristite mekanu četkicu za bebe s malom glavom i velikom ručkom. Koristite samo vodu ili vrlo malo paste za zube bez-fluorida dok dijete ne nauči pljuvati pastu.

Od dvije godine, dijete bi trebalo početi koristiti pastu sa fluorom. Nanesite samo zrno graška paste na četkicu. Uključite djetetovu pomoć u četkanju kako bi stekli naviku pravilnog čišćenja zuba.

Priprema za trajne zube

Iako se trajni zubi ne počinju pojavljivati prije šeste godine, nicanje mliječnih zuba i njihova briga od vitalne je važnosti za postavljanje temelja za zdrave trajne zube.

Mliječni zubi mogu se pokazati kao koristan vodič pri izrastanju trajnih zuba, stvarajući put za njihovo uspješno nicanje. Stoga je održavanje tih mliječnih zubi u najboljem mogućem stanju iznimno važno.

Gubitak mliječnih zuba obično započinje oko šeste godine s gornjim i donjim srednjim sjekutićima. Naposlijetku, do dobi od dvanaest ili trinaest godina, većina djece će zamijeniti sve svoje mliječne zube sa setom od 28 trajnih zubi. Još četiri umnjaka obično izbijaju kasnije, ukupno 32 trajna zuba.

Pridržavanjem ovog vodiče može vam pomoći osigurati da vaše dijete razvije snažnu i dugotrajnu oralnu higijenu. Optimalna briga o djetetovim mliječnim i kasnijim trajnim zubima olakšava put prema cjeloživotnom oralnom blagostanju.

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]