Upotreba PRF-a u stomatologiji

30 ožu

U ovom blogu ćemo detaljnije objasniti način upotrebe i rezultate koje dobivamo upotrebom tzv. PRF-a. Nakon većih stomatoloških zahvata u desnima i kosti znaju ostati znatne praznine koje teže zarastaju. Takve rane s odmaknutim zubnim mesom i oštećenom kosti mogu biti dobra podloga za razvijanje bakterija iz hrane koja se na tim mjestima može zadržati. U interesu nam je da takve rane u ustima što prije i što kvalitetnije zarastu. U tome nam značajno pomaže PRF.

PRF je relativno nova metoda filtriranja kojom se iz krvi izdvaja protein Fibrin koji je bogat trombocitnim stanicama i dijelovima drugih proteina rasta. U novije vrijeme se u naprednijim stomatološkim zahvatima Fibrin koristi zbog boljeg zarastanja kosti i mekih tkiva. Proteini rasta se u rani postepeno oslobađaju kroz više od 7 dana i to objašnjava bolje rezultate zacijeljivanja ili sraštanja sa kosti čeljusti. Prednosti Fibrina bogatog trombocitima i ostalim proteinima pred Plazmom bogatom trombocitima ( PRP ) i ostalim proteinima je lakša ekstrakcija i aplikacija Fibrina, minimalni troškovi i izostanak biokemijskog tretiranja .

Priprema PRF-a

Pacijentu se u epruvetu vadi 10ml krvi i bez dodataka antikoagulanta odmah se centrifugira 12min na 2,700 rpm ( okretaja u minuti ). Zbog nedoststka antikoagulanta krv se počinje zgrušavati već pri samom kontaktu sa staklenom površinom. Zato je bitna brza procedura između vađenja i filtriranja. PRF možemo dobiti u obliku ugrušaka ili membrana, ako iz ugrušaka izcijedimo višak fluida.

Preuzeto sa drmartinko.com/hr

Share:

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]