Zašto se zubi kvare?

29 ožu

Zubni karijes je jedna od najraširenijih bolesti djece i mladeži. Kvarenju zubi najviše pogoduju namirnice i pića koje sadrže ugljikohidrate, znači šećere i škrob.

Bakterije koje žive u usnoj šupljini za svoju prehranu također koriste ugljikohidrate, pri čijoj se razgradnji stvara kiselina koja nagriza zubnu caklinu. Oštećenje zubne cakline omogućuje gubitak minerala kalcija i fosfora, dvaju najvažnijih minerala od kojih su zubi građeni. Tako počinje proces kvarenja zubi. Izloženost kvarenju zubi to je veća što se češće konzumiraju slatkiši, zaslađeni napici i namirnice koje se lako lijepe za zube, posebice ako ih se jede između glavnih obroka.

Zapamtite! Kvarenje zubi možete spriječiti! Jednostavno, pravilnom prehranom i redovitim pranjem zubi.

Jedite raznovrsne namirnice da biste osigurali dovoljno energije i hranjivih tvari za vaš rast. Slatkiši, kolači i zaslađeni napici najviše pogoduju kvarenju zubi! Ako ih zaista volite, uzimajte ih s glavnim obrocima, a ne između obroka i prije spavanja. Umjesto njih za međuobroke uzmite komad voća, tvrdog sira, pecivo od punog zrna žitarica

Zube redovito perite pastom koja sadrži fluor. Perite ih i dobro isčetkajte najmanje dva puta dnevno, ujutro i prije spavanja.

Što je najvažnije za izgradnju i očuvanje zdravih zubi?

Za rast i izgradnju zdravih, čvrstih i lijepih zubi važna je pravilna, raznovrsna prehrana s dovoljno gradivnih minerala kalcija, fosfora i fluora. Mlijeko i mliječni proizvodi su namirnice koje ih sadrže najviše. Fluor pospješuje jačanje zubne cakline i obnavljanje zubi. U školskoj dobi korisno je povremeno premazivanje zubi fluornim preparatima, a za pranje zubi treba redovito koristiti zubne paste s fluorom.

Redovito odlazite zubaru na kontrolu zdravlja vaših zubi!

Preuzeto sa stomatolog.in

Share:

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]