Koraci postupka ugradnje zubnih implantata

24 svi

Koraci postupka ugradnje zubnih implantata

Uvod

Ugradnja zubnih implantata postala je sve popularnija metoda za zamjenu izgubljenih zuba. Zubni implantati pružaju trajno i estetski prihvatljivo rješenje koje može vratiti osmijeh na lice mnogih pacijenata. U ovom članku, provest ćemo vas kroz korake postupka ugradnje zubnih implantata, objasniti sve faze i na što trebate obratiti pažnju.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su mali titanski vijci koji se kirurški ugrađuju u čeljusnu kost na mjesto gdje nedostaje zub. Oni služe kao osnova za nadomjesne zube kao što su krunice, mostovi ili proteze. Titanski materijal je biokompatibilan, što omogućava kostima da sraste s implantatom, stvarajući čvrstu podlogu za zamjenski zub.

Priprema pacijenta

Prije početka samog zahvata, pacijent mora proći detaljnu procjenu kako bi se utvrdilo njegovo dentalno i opće zdravlje. Ovaj korak uključuje:

 • Dentalna anamneza: Liječnik će prikupiti podatke o prethodnim dentalnim zahvatima i općem zdravstvenom stanju pacijenta.
 • Radiografski snimci: Rentgenske snimke ili CT skeniranje omogućavaju stomatologu da procijeni stanje kosti i planira optimalno mjesto za ugradnju implantata.
 • Planiranje zahvata: Na osnovu prikupljenih informacija, izrađuje se individualni plan ugradnje zubnog implantata koji će osigurati najbolji mogući rezultat.

Kirurška faza

Nakon pripreme pacijenta slijedi kirurški zahvat koji se sastoji od nekoliko ključnih koraka:

Umetanje implantata

Prvi korak je umetanje samog implantata u čeljusnu kost. Ovaj proces uključuje:

 • Analgezija: Lokalna anestezija koristi se za uklanjanje boli tijekom zahvata.
 • Postavljanje implantata: Stomatolog buši mali otvor u kosti gdje će se implantat postaviti. Implantat se zatim uvija u otvor dok ne postane stabilan.

Vremensko razdoblje oporavka

Nakon umetanja implantata, potrebno je određeno vrijeme da kost srasta s implantatom, proces poznat kao osteointegracija. Ovo razdoblje može trajati nekoliko mjeseci, tijekom kojeg pacijenti trebaju redovito posjećivati svog stomatologa.

Postavljanje nadomjesnog zuba

Nakon što je implantat čvrsto integriran u kost, slijedi postavljanje nadomjesnog zuba. Ova faza uključuje nekoliko koraka:

 • Otvaranje gingive: Mali rez se pravi kako bi se otkrio vrh integriranog implantata.
 • Postavljanje nadogradnje: Na vrh implantata postavlja se mala metalna nadogradnja koja će služiti kao oslonac za krunicu.
 • Izrada krunice: Dentalni tehničar izrađuje prilagođenu krunicu koja će se pričvrstiti na nadogradnju. Krunica je oblikovana tako da savršeno odgovara ostatku prirodnih zuba.

Prednost zubnih implantata

Zubni implantati pružaju mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne metode zamjene zuba:

 • Trajnost: Implantati mogu trajati cijeli život uz pravilnu njegu.
 • Estetski izgled: Krunice izrađene preko implantata izgledaju i funkcioniraju poput prirodnih zuba.
 • Očuvanje kosti: Korištenje implantata može spriječiti daljnji gubitak kosti koji se često događa nakon gubitka prirodnih zuba.

Zaključak

Ugradnja zubnih implantata predstavlja složen ali izuzetno učinkovit postupak zamjene izgubljenih zuba. Pravilna priprema, stručno vođena kirurška faza te pažljivo postavljanje nadomjesnog zuba ključni su za uspjeh ovog zahvata. Ukoliko razmišljate o ovom zahvatu, savjetuje se konzultacija sa stručnjakom kako bi se utvrdilo jeste li dobar kandidat za ovaj oblik dentalne rehabilitacije.

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]