Proces sinus lifta u dentalnoj kirurgiji

19 ožu

Korak po korak: Proces sinus lifta u dentalnoj kirurgiji

Dentalna kirurgija je područje koje se brzo razvija, uvodeći nova rješenja i tehnike za poboljšanje oralnog zdravlja pacijenata. Među različitim zahvatima, jedan od najzahtjevnijih je sinus lift, procedura koja omogućava ugradnju implantata u gornju čeljust kod pacijenata koji nemaju dovoljno kosti za stabilnu potporu. Ovaj vodič objasnit će postupak podizanja sinusa (sinus lift), od pripreme do postoperativne njege.

Što je sinus lift

Sinus lift je operativni zahvat kojim se povećava količina kosti u gornjoj čeljusti, kod stražnjih sinusa. Tretman je često potreban kada pacijentu nedostaje kosti za stabilnu ugradnju implantata.

Kako se pripremiti za zahvat

Priprema za zahvat podizanja sinusa počinje sa sveobuhvatnim dentalnim pregledom. Liječnik provjerava opće stanje usne šupljine i analizira snimke čeljusti kako bi ocijenio situaciju s kostima i sinusima. Za ovaj proces može biti korisna kompjuterska tomografija (CT scan) koja omogućuje detaljan pogled na strukturu kostiju i sinusa.

Proces ugradnje implantata

Ugradnja implantata nakon podizanja sinusa ne može se obaviti odmah. Potrebno je održavati interval između dva zahvata kako bi kost regenerirala i postala dovoljno jaka da podrži ugrađeni implantat. U većini slučajeva to znači čekanje od nekoliko mjeseci uz redovite kontrole kod stomatologa.

Kada dodje vrijeme za ugradnju, implantat se precizno pozicionira s obzirom na postojeće zube i fiksira se šarafom. Nakon nekog vremena, kada tkivo oko implantata zaraste, postavlja se krunicu koja izgleda i funkcionira kao pravi zub.

Opskrba i rehabilitacija nakon operacije

Nakon podizanja sinusa pacijentima je uglavnom propisana antibiotička terapija kao mjera prevencije infekcije kao i lijekovi protiv bolova za ublažavanje nelagode. Redovito ispiranje usne duplje je važno kako bi se održala higijena i potakao proces oporavka.

Kroz period rehabilitacije važno je redovito posjećivati stomatologa kako bi se pratilo zarastanje tkiva i progresija stvaranja nove kosti na mjestu zahvata.

Podizanje sinusa je kompleksan zahvat koji zahtijeva stručnost i preciznost. Ali kada je pažljivo provedeno, može biti presudno u omogućavanju ugradnje implantata i poboljšanju oralnog zdravlja pacijenta.

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]