Njega i održavanje potpune akrilatne proteze zuba

9 srp

Uvod

Kada je riječ o očuvanju oralnog zdravlja, izbor odgovarajuće zubne proteze može igrati ključnu ulogu. Potpuna akrilatna proteza jedna je od najčešćih opcija za pacijente koji su izgubili sve svoje prirodne zube. Pravilna njega i održavanje ove vrste proteze bitni su za dugotrajnost i funkcionalnost, kao i za udobnost njezina korištenja.

Osnovni pojam: Zubna proteza

Proteza zuba sustav je koji zamjenjuje nedostajuće zube kako bi se povratila funkcionalnost žvakanja i estetski izgled osmijeha. Zubna proteza koristi se kao zamjena za cijeli niz zuba, dok parcijalne proteze mogu zamijeniti jedan ili više izgubljenih zuba. Potpuna akrilatna proteza zamjenjuje sve prirodne zube u jednoj ili obje čeljusti.

Vrste zubnih proteza: implantat, krunica, zubni most

Kod izbora adekvatne zamjenske opcije potrebno je razmotriti različite vrste zubnih proteza:

  • Implantat – Metalni vijak koji se kirurški umeće u čeljusnu kost gdje služi kao sidro za krunicu, most ili čak cijelu protezu. Omogućava stabilnost i dugotrajnu funkcionalnost.
  • Krunica – Pokriva oštećeni ili implantirani zub te ga štiti i poboljšava estetski izgled.
  • Zubni most – Koristi se za nadomjestak jednog ili više nedostajućih zuba spajanjem na susjedne prirodne zube ili implantate.

Održavanje potpune akrilatne proteze

Redovno održavanje potpune akrilatne proteze ključno je za sprečavanje problema kao što su infekcije, iritacije i neugodan zadah. Evo nekoliko osnovnih koraka koje treba slijediti:

  • Čišćenje – Protezu treba čistiti svakodnevno koristeći mekanu četkicu i specifične sredstva za čišćenje proteza kako bi se uklonile bakterije i naslage.
  • Namakanje – Namakanje proteze tijekom noći u otopini za čišćenje pomaže u održavanju njezine svježine.
  • Redovni pregledi – Posjetiti stomatologa na redovne kontrole kako bi se osigurala dobra prilagodba i provjerila zdravstvena situacija desni.

Prednosti korištenja cirkona

Cirkon se sve češće koristi u stomatologiji zbog svojih izuzetnih svojstava. Cirkonske krunice i mostovi pružaju visok stupanj estetike zbog svoje prozirnosti i mogućnosti prilagodbe boji prirodnog zuba. Osim toga, cirkon je vrlo izdržljiv i biokompatibilan materijal, što ga čini izuzetno pogodnim za dentalne primjene.

Zaključak: važno je koristiti odličnu brigu o oralnom zdravlju

Pravilna njega i održavanje potpune akrilatne proteze zahtijevaju posvećenost, ali donose značajne benefite po pitanju zdravlja i kvalitete života. Korištenjem odgovarajućih materijala kao što su implantati, krunice od cirkona i redovitim posjetima stomatologu, osiguravate da vaša dentalna zaštita bude što kvalitetnija.

Za sve one koji su neodlučni ili trebaju profesionalan savjet, mnoge stomatološke ordinacije nude besplatan specijalistički pregled. Takav pregled može vam pomoći da dobijete najbolji savjet o tome koje opcije su vam dostupne te kako najbolje brinuti o svojoj zubnoj protezi.

Share:

Comments are closed.

Ul. Stjepana Radića 10

48350, Đurđevac

Nazovi nas

048/733-104
097/779-31-08

Radno vrijeme

Klikni za više informacija

Rezerviraj termin

[email protected]